Dolazi leto, uskoro krećemo...Radujem se tome. Videću ponovo drage ljude, udahnuću miris mora, plivati, voziti se čamcem. Ne radujem se gužvi, ali, radi naše male pekare na obali, treba da trljam dlanove i da priželjkujem što više turista, najviše turista. Postoji u meni mali posesivni deo koji ne želi da plažu, more, pejzaž, nebo deli sa prevelikim brojem ljudi. U jesen i proleće, tada mi je najlepše.
Ove fotografije su nastale jednog proleća na moru. Kivi je tek olistao, plaža je pusta, nebo i more u savršenom skladu, a mi smo se šetali, družili, uživali. I naravno, dobro jeli.
Kad kažem dobro jeli, pre svega mislim na isprobavanje interesantnih zalogaja. Imam masline, cherry paradajz, domaći sir, rukolu...znala sam šta hoću.
U blender staviti crne masline bez koštica- toliko da popune posudu, so, biber, dosta peršuna i maslinovo ulje. Izmiksati i rasporediti na krekere.
Paradajz, sir i rukola na vrhu mi se čine kao savršen završetak zbog divnih boja na tamnoj { maslinastoj :} } podlozi.
Ostatak maslina, sira i paradajza završio je na štapićima, zajedno sa bosiljkom.
Ove fotografije su nastale jednog proleća na moru. Kivi je tek olistao, plaža je pusta, nebo i more u savršenom skladu, a mi smo se šetali, družili, uživali. I naravno, dobro jeli.
Kad kažem dobro jeli, pre svega mislim na isprobavanje interesantnih zalogaja. Imam masline, cherry paradajz, domaći sir, rukolu...znala sam šta hoću.
U blender staviti crne masline bez koštica- toliko da popune posudu, so, biber, dosta peršuna i maslinovo ulje. Izmiksati i rasporediti na krekere.
Paradajz, sir i rukola na vrhu mi se čine kao savršen završetak zbog divnih boja na tamnoj { maslinastoj :} } podlozi.
Ostatak maslina, sira i paradajza završio je na štapićima, zajedno sa bosiljkom.
A slatko...kruške u vinu, kao uvod u dosta vina te večeri.
Radila sam ih bez recepta, onako po osećaju dok nisam postigla ukus koji želim. Naravno sa drškicom na kraju. Pošto nema recepta pri ruci, poređala sam kruške u širu šerpu i dodala vina toliko da ih pokrije do drški. Onda sam izvadila kruške da bih prvo zagrejala vino i istopila šećer dok nisam bila zadovoljna ravnotežom ukusa. Zatim vratila kruške, dodala vanilu, malo cimeta i šaku suvog voća . Kruške se kuvaju oko pola sata - zavisi od sorte i zrelosti. Gotove su kad su pod čačkalicom meke { ne previše, ne treba da se raspadnu }. Izvaditi kruške, a ostatak vina kuvati i dalje dok se ne reducira da bi se dobio fin preliv.
Koristila : kruške - manje
crno vino
muscovado šećer
štapić vanile
malo cimeta
suvo grožđe i iseckane suve šljive
Predvečerje je pravo vreme da okačim moje lampione, flašice, svećice, balone...i dočekam prijatelje.
Senka, gde je ova prelepa terasa koja je, cini mi se, na samoj plazi..? A ta pekarica? Nema sta, da mi stigne poziv za neki aperitiv uz one krekere sa maslinkama...ne bih odbila nikako...! strasno mi se dopadaju tvoje fotografije a i tvoj nacin pisanja...
ReplyDeletePozdrav
Hvala ti puno, Marina, baš mi puno znači čuti to od tebe.
ReplyDeleteNaša kuća u Sutomoru, na samoj obali i mala pekara koja izbacuje razne pite sa ručno razvučenim korama i odlične pizze...biće i tih fotki uskoro kad odem tamo.
Pozvana si uvek, more ili Novi sad, gde te put navede...puno te pozdravljam
Sjajno zaista...kuca na plazi je san svih nas...!
DeleteU iscekivanju sutomorskih fotografija zahvaljujem na pozivu i naravno...cekam u Rimu..!
Cao..!!
Prekrasno!
ReplyDeleteHvala, draga <3
DeletePrekrasne fotke, a radujem se i fotkama pekarskih proizvoda
ReplyDeleteHvala, i ja jedva čekam da odem i pojedem nešto :}
DeleteKoji divane slike, Senka, gdje si ih skrivala do sada? Prelijepo sve izgleda. Nedostaje samo mala pekara :) Ove kruske sam odavno zeljela probati napraviti, divno izgledaju. Tapanada od maslina je odlicna, tako lijepo i dekorativno sve izgleda. Super su mi zdjelice sa raznim stvarcicama, a tek dekoracije... Ona boca iznad mora je fantasticna slika.
ReplyDeleteHvala, Goco <3
Deletes ovim kruškama se ne može pogriješiti, a bome ne i s ostalom krasnom hranom koju ovdje vidimo :) Ova sličica s kvačicama i balonima mi je fenomenalna.
ReplyDeleteUživancija!
Hvala, Tamara <3
DeleteSenka moja ti znaš stvarno uživati a evo i ja uz tebe,svaki novi tvoj post meni je istinski odmor,sada sa guštom prebirem očima po ovim divotama od delicija,osjetim ukus,krasne boje,stvarno ovo je rajski:)..pusa!
ReplyDeleteKiss, draga Nely.
DeleteOvo je raj definitivno!
ReplyDeleteDa znaš, trebalo bi ozbiljno razmisliti o trajnoj selidbi u morski dom.
DeletePozdrav
Senki, kako si me lepo dočekala!!!
ReplyDeleteOću i ja u Sutomore! Sad kad imam tebe tamo,čini mi se, da bi nam bilo preeeedivno na toj terasi da isprobavamo recepte i mamimo turiste da dođu baš u vašu pekaru!
Volim fotke, post i jedva čekam da se smejemo zajedno:)
Definitivno se vidimo tamo <3
DeleteUzivajte na moru... Vi ste tamo celo leto, zar ne? Blago vama...
ReplyDeleteIdeja za namaz od maslina je fenomenalna i sigurno cu ti praviti uskoro...
Hvala, Miki. Ja baš i nisam celo leto, ali se trudim da budem što više. Puno pozdrava
DeleteYour photo's are so sunny, I love it! Especially because over here it rains all day!
ReplyDeleteThank you for taking me into another world for a while :-)
Love,
Esther
Thank you, dear Esther. You are always wellcome in my world <3
DeleteDelicious! =)
ReplyDeleteThank you, dear :*
DeleteUh fantastično. Klopa, pogled, peščana plaža. Pravi mali raj :) Za stan i hranu uterivaću bogate Ruse u vašu pekaru. :)
ReplyDeleteMogla bi da radis kao kuvar u nasoj Galiji:-*
DeleteKako prelepe slike!! Zavidim ti ;)
ReplyDeleteyecilii.blogspot.com
Jelena, jako mi je drago cuti da ti se svidja.Pozdrav
DeleteWhat beautiful pictures. I really like your olive spread.
ReplyDeleteThank you, Ellen.
DeleteEvo i mene konačno u posjeti. :)
ReplyDeleteFotke su tako divno svježe, hrana mami, vedar duh zarazan! ;) Pratim!
Heeej, bas mi je drago, dobrodosla. Hvala ti :)
DeleteSenka, vraćaj se breeeeeeee!!!
ReplyDeletecmok
Delete