Friday, September 21, 2012

Paradajz jedinac

Nakon dva meseca deca su se vratila sa mora, a prva stanica je uvek poseta baki i dedi. Baka nas je odmah pozvala da krenemo za njom u dvorište..."Dođite brzo, da vidite Milenin paradajz!"
Kakav sad paradajz? - pomislih, i kako to *Milenin*?
I onda se setim...Moja lepotuška je od gužve majskog poljoprivrednog sajma spasila rasad paradajza i lubenice. Lepo je svoju zamisao izložila dedi, a on prosledio baki da treba među cvećem !!! naći nešto mesta za mini povrtnjak. Baka se pitala gde da ga udene, a  Milena je potpuno verovala da će njena sadnja uroditi plodom.
I stvarno - narastao lep domaći paradajz, jedinac, blažen među ružama ( lubenice niko ne spominje, valjda nisu umele tu da se stisnu ). Lepo izgleda i osvaja ukusom. I miriše lepo, nekako kao pre, nekako toplo...kao moja baka i ja, kao Milena i njena baka...

Svi piljimo u njega kao da je nikao čarobni pasulj. U frižideru ga držimo odvojeno od onog sasvim običnog paradajza, da neko ne bi pomešao PRAVI i ONAJ, i spremamo male gozbe od njega. Znamo da se i to uskoro završava... Al´ samo do sledećeg proleća, kada ćemo posejati sačuvano seme.I tako mu nema kraja...


 Namaz od paradajza i badema

200g paradajza (mesnati deo) ili gotova pulpa iz konzerve
100g pečenih badema
1 čen belog luka
malo ljute papričice
peršunov list
kašičica maslinovog ulja
so, biber

Najbolje je koristiti gotovu pulpu iz konzerve, jer je optimalne gustine i ne mora se kuvati. Ako ne, onda mesnati deo paradajza iseckati na kockice i prokrčkati na malo maslinovog ulja da se ukuva i zgusne.
U blenderu prvo izmiksati pečene bademe, a zatim dodati kašu od paradajza, narendan čen belog luka, začine i sve opet u blenderu sjediniti. Ako je smesa suviše retka (što zavisi od vrste paradajza), dodati još mlevenih badema ( ili nekih semenki). Idealno uz grilovane tikvice i raženi beskvasni hleb :)
Uživajte!





28 comments:

  1. Lijepa prica i divan namaz. Zanimljiva kombinacija odlicnih namirnica, tako da ovaj namaz moze biti samo ukusan. Divne slike, Senka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.Nastalo na brzinu, i dopalo mojima, zadovoljna sam:)
      pozz

      Delete
  2. juhu nova ideja, hvala Senkice....idem odmah da probam

    ReplyDelete
    Replies
    1. <3 ako se G ne bude svideo, nemoj mene da spominješ ;)

      Delete
  3. Da imam gde da gajim cveće ja bi uvek gajila povrće umesto njega. Sad kad smo bili u Beču bila sam odševljena da ona na terasi (terasa je veća) u burićima gaji maline, jagode i cherry paradajz i to uspeva kao ludo u centru Beča. Onaj koji se ubere sopstvenom rukom je najslađi. Imamo osećaj da će se bašta proširiti dogodine da primi još koju biljčicu (jestivu).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obožavam te gradske bašte!!!Nadam se, bar jestivo cveće, ako ništa drugo:)

      Delete
  4. Smrk, smrk...kad bih imala makar malo neke terase (ili cak i malo vise) a da ne govorimo o basti samo bih povrce i zacinsko bilje gajila...cvece ne bi bilo obavezno! Taj dodir sa prirodom gde ti nesto u zemlju stavis i ona ti to vrati, to je nesto duboko sustinski...svrha svega..nase mesto...strasno je vazno da se deca tome nauce...! Bolji ljudi rastu...u to sam uverena !
    Moram ovo da probam...ja bademe u sve guram a kao gustin ga nisam koristila...nista bez Senke !!

























    ReplyDelete
  5. Marina, kad budem imala dvorište, moraću da imam nekog koga biljke slušaju, a nadam se da će to biti moja Milena, da ne plaćam baštovana. Mada...Elem, ja volim, uživam i cenim, al ne umem da gajim. Veze nemam,a što je još smešnije, nekada davno sam završila poljoprivredni fakultet:)))) Sramota, al ja sam i kaktuse ispratila:(
    p.s.

    ReplyDelete
  6. Zanimljiv namaz i jako lijepo serviran. I sve pohvale za uspjeh s pumidorom.

    ReplyDelete
  7. Hoću ja makar jedan Milenin paradajz!!!
    Osetim ga kako miriše dovde! Ne znam dal si mogla bolje da ga ukomponuješ... Savršeno!
    Moraću probati sa ONIM paradajzima dok ih još ima:):)
    Fotke su <3<3<3, da znaš. I ne zajebavaš. Više.
    za Milenu <3 i cmok:)

    ReplyDelete
  8. :-):-):-)Hval ti!Nema više zaj...hahahahaha

    ReplyDelete
  9. Tako je!Ovog leta je bilo jako retko naleteti na dobar paradajz u trgovinama.pozdrav:-)

    ReplyDelete
  10. Ma koliko je lijep, zaslužio je poseban tretman :))) Namaz je zbilja krasan, znam da bi mi bio jako fin :)

    ReplyDelete
  11. Vjerujem u osobitost ovoga jedinca,ipak je gajen sa puno ljubavi odatle mu i takav ukus,namaz mi se jako,jako sviđa,..volim tvoje tople pričice:)

    ReplyDelete
  12. Krasan receptič, puno mi se sviđa i fotke su prekrasne! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo je jednostavno, a zanimljivo i ukusno.Hvala ti i šaljem veliki pozdrav :)

      Delete
  13. Jako lijep post i lijepa priča ! Mogla sam na trenutak osjetiti miris ovog pravog paradajza !
    A namaz je prva liga ! Meni odlična kombinacija koju ću nadam se ubrzo isprobati, badem me odmah privukao, okus mora biti poseban i odličan !

    ReplyDelete
  14. Ćao, Branka :)Sa namazom se može još dosta eksperimentisati, dodavanjem začinskog bilja, mislim da ću sledeći put dodati bosiljak ili nanu...

    ReplyDelete
  15. super ideja, krasan recept! ja već tugujem što ostajemo bez paradajza

    ReplyDelete
  16. naša vredna Milenica:-*
    nadam se da će do slave ostati još koji:)

    M i ja smo pre koju godinu napravili baštu:) Izriljali 5*5m i posejali svašta! Preporučujem tikvice, ubedljivo su najzahvalnije, rastu kao same od sebe celo leto, a sa njima možeš bukvalno sve!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta vaša baštica je dragocena.Mogu zamisliti kad se tikvice prostru po njoj,milina.

      Delete
  17. This looks absolutely amazing! I wish I could have a slice right now!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...