Sunday, April 15, 2012

Pakuj jaja, pravac more !


Za put se pakujem brzo i lako. Iako nas je petoro, dovoljno je samo jedno „ajmo“ da se nasumice izabrane stvari potrpaju i krećemo... Pa šta i ako sam zaboravila omiljene farmerke, a ponela majcu koje se ne slaže ama baš ni sa čim u koferu?! Nije bitna ni vremenska prognoza jer everywhere we go, always take the weather with us. Ovog puta nije baš bilo tako, ali sam potpuno ignorisala meteorološke termine i pojave. Suština je u samom putovanju, novim predelima, alternativnim putanjama, ponovnom susretu sa dragim ljudima ili upoznavanju novih koji postaju dragi.  Na jednoj kamp kućici sam pročitala "Life is not measured by the number of breaths we take but by the moments that take our breath away (Hilary Cooper). I to je to.
Ovog puta Saša je rekao -  PRAVAC MORE !
 Sutomore je, kao i Novi Sad, naš dom koji volimo. Samo što ima more, više neba, više se gušta i valja se autohtoni  humor.Odličan humor :):):)  
POGLED SA NAŠE TERASE

 Pravim se važna jer koristim domaće maslinovo ulje. Mislim stvarano domaće,  jer Sašini roditelji veoma predano održavaju svoje masline i prave hladno ceđeno ulje. Zovem ga zlatno ulje i volim ga zato što izmami ono najbolje iz hrane.


JUTARNJA SALATA U BAKINOM PLEHANOM TANJIRU

U frižideru su samonikle šparoge, rukola, domaća jaja i  slaninica. To je dovoljno za varijaciju na temu recepta za slani tart koji sam pre dve godine našla u Sensi.

Volim da ga pravim, gledam, mirišem i jedem... 




Testo - 125g putera, 2 jaja,  3 kašike kisele pavlake,  250g brašna, ½ praška za pecivo, ½ kašičice soli. Finu mekanu masu ostaviti u frižideru 1h pokrivenu providnom folijom. 

Nadev -  na maslinovom ulju kratko  propržiti praziluk, pančetu, pršutu, crvenu papriku, blitvu i blago prokuvane šparoge.Nisam merila ove sastojke jer uglavnom  kuvam spontano i intuitivno ( osim kad su u pitanju torte i kolači ). Dodati prohlađenu smesu iz tiganja u prethodno izmešanih 250ml neutralne pavlake, 2 jaja, so, biber, muskantni orah i sve sjediniti. Podloga od testa ide u podmazan kalup od 25cm, prelije se nadevom i peče 40min na 160oC.


Ove godine, zahvaljujući mom drugu Boletu koji je vrsni poznavalac svih tezgi na Kalenić pijaci, imamo jaja sa belom ljuskom. Jaja su se baš naputovala...Beograd, Novi Sad, Sutomore. Usput se nisu polomila, pa su zaslužila da iz bele pređu u neke nežne pastelne boje.




Divno nam je ovde...
Šaljem veeeliki morski pozdrav :) :) :)

32 comments:

  1. blago tebiii na moruuu! :))
    krasna ti ova jela, a bome i pisanice! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Tamara. Stvarno je uzivancija ovde...
      Puno pozdrava

      Delete
  2. Uživajte zaista svojski,..uz ovako fino jelo,dobro maslinovo ulje,more i dobre ljude vjerujem da uživati nije težak posao...pusa vam leti do Sutomora!

    ReplyDelete
  3. Tvoj post je pravi dozivljaj. Lijepa prica, a hrana tek, pa "zlatno ulje", bakin tanjir, pa tart... Prekrasno. Jaja su fantasticna, tako njezna u trendy bojama. Hvala za divan post i ugodan ostatak odmora.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno i drago mi je da si uživala. Veliki pozdrav :)

      Delete
  4. Divna priča i još lepše slike. Dodala si malo boje u ovaj tmuran dan kod nas. Imaš neku čarobnu moć, sve više verujem u to....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači, uživala si:) E, baš mi je drago podeliti morske boje sa tobom.
      Ćarobna moč, hm, ne bi bilo loše :)

      Delete
  5. Predivna priča, baš mi je drago da uživate! Btw, zadnja fotka mi je prekrasna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada fotka i da si uživala u priči.Puuuno pozdrava i radosti šaljem :)

      Delete
  6. ...ajmee emila...prekrasno!!!...eto...i jaja su napokon dobila boju...divne, nježne pastelne boje, prekrasno ofarbanih jaja...:)
    ...tart fantastičan!!...sadrži sve što volim...naravno da ću ga napraviti uskoro...:)
    ...onakve plehnate tanjuru moja majčica još uvijek ima...i moram reći da ih jako volim, iako su stari...jer me vraćaju u djetinjstvo... divna je ta salata sa rikulom i sirom...:)
    ...sve divne domaće namirnice...i naravno maslinovo ulje...obožavam maslinovo ulje, to je zaista zlatno ulje...i ja sam blagoslovljena s njime, imam domaće...nikad ne kupujem (jednom jesam jer mi je ponestalo, pa sam čekala svoje da mi pošalju iz Dalmacije...to je bilo prvi i zadnji put, nikad više neću kupiti maslinovo ulje u dućanu...)
    ...drago mi je mila da uživaš...
    ...ajme skoro zaboravih...prekrasan pogled na more...ma divota...!!! ( ...a ja slaba na more...nema ništa ljepšeg nego sa terase, pogledom se izgubiti u plavetnilu...ja krećem u moj mali morski raj u 5 mjesecu i jedva čekam...:).. )
    ...puse šaljem...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da si se prepustila mojoj priči :)
      Hej, pa sad je druga polovina aprila, znači jaaako si blizu svom morskom raju...
      Hvala ti za ovko lep komentar, šaljem ti puno vedrine :)

      Delete
  7. Super... ti sjajna, ja ponosna!

    ReplyDelete
  8. Uživancija... super... uživajte i "punite baterije"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znaš da mi je ovo jako trebalo, malo punjenja, i idemo dalje. Pozdrav tebi :)

      Delete
  9. majko mila, ja sam bez teksta!
    Kakve fotke, atmossfir i...oduševljeno te obožvam:):):)

    ReplyDelete
  10. Da, da ništa kao domaće maslinovo ulje sa stabala u poynatom maslinjaku. Stavrno ima nečeg posebnog u tome.

    Tart je fantastičan....

    Svidja mi se blog, tek sam ga otkrila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, drago mi je da si svratila :)
      Pozdrav!

      Delete
  11. Prekrasno ! Uživajte jednako kao što sam i ja uživala u tvome postu ! Predivno more i odlična hrana, ne znam što bih prije salatu ili tart ! A ne bih imala ništa protiv da se i na mome Uskrsnom stolu nađu ova nježna, jako lijepo ofarbana jaja.

    ReplyDelete
  12. Au... Blago vama! Predivne fotografije, ali i predivno mesto i hrana... Bas vam zavidim!!! Jako volim kako ti pises, ali to sam mozda vec i rekla... :)

    ReplyDelete
  13. Baš, baš, baš ti hvala, Miki :)

    ReplyDelete
  14. C..c...c... par dana me opravdano nema, a ti odeš na more bez mene.Doduše otvoreno more nije moje,moj deo je u zalivu. :)
    Fotke su prekrasne. I hrane i prirode. Baš sam uživala. :)

    ReplyDelete
  15. haha, pa morala sam malko da zbrišem ;)
    Zoka - zaliv - zezanje - zajedno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubaci negde i košenje. :) To me uvek dočeka kad odem na "odmor" :)

      Delete
    2. Zoka - zaliv - zezanje - zajedno - zamoli komšije da srede to pre nego dođeš :)
      Eto, ubacila :)

      Delete
  16. Thanks for your comment, wish you a happy weekend!!

    Many hugs, Ingrid

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...