Za
put se pakujem brzo i lako. Iako nas je petoro, dovoljno je samo jedno „ajmo“ da
se nasumice izabrane stvari potrpaju i krećemo... Pa šta i ako sam zaboravila
omiljene farmerke, a ponela majcu koje se ne slaže ama baš ni sa čim u koferu?!
Nije bitna ni vremenska prognoza jer everywhere we go, always take the weather with
us. Ovog puta nije baš bilo tako, ali sam potpuno ignorisala meteorološke
termine i pojave. Suština je u samom putovanju, novim predelima, alternativnim
putanjama, ponovnom susretu sa dragim ljudima ili upoznavanju novih koji
postaju dragi. Na jednoj kamp kućici sam
pročitala "Life is not measured by the number of breaths we take but by the moments that take our breath away (Hilary Cooper). I to je to.
Ovog
puta Saša je rekao - PRAVAC MORE !
Sutomore je, kao i Novi Sad, naš dom koji
volimo. Samo što ima more, više neba, više se gušta i valja se autohtoni humor.Odličan humor :):):)
POGLED SA NAŠE TERASE |
Pravim se važna jer koristim domaće maslinovo ulje. Mislim stvarano domaće, jer Sašini roditelji veoma predano održavaju svoje masline i prave hladno ceđeno ulje. Zovem ga zlatno ulje i volim ga zato što izmami ono najbolje iz hrane.
JUTARNJA SALATA U BAKINOM PLEHANOM TANJIRU |
U frižideru su samonikle šparoge, rukola, domaća jaja i slaninica. To je dovoljno za varijaciju na temu recepta za slani tart koji sam pre dve godine našla u Sensi.
Volim da ga pravim, gledam, mirišem i jedem...
Testo - 125g putera, 2 jaja, 3 kašike kisele pavlake, 250g brašna, ½ praška za pecivo, ½ kašičice soli. Finu mekanu masu ostaviti u frižideru 1h pokrivenu providnom folijom.
Nadev - na maslinovom ulju kratko propržiti praziluk, pančetu, pršutu, crvenu papriku, blitvu i blago prokuvane šparoge.Nisam merila ove sastojke jer uglavnom kuvam spontano i intuitivno ( osim kad su u pitanju torte i kolači ). Dodati prohlađenu smesu iz tiganja u prethodno izmešanih 250ml neutralne pavlake, 2 jaja, so, biber, muskantni orah i sve sjediniti. Podloga od testa ide u podmazan kalup od 25cm, prelije se nadevom i peče 40min na 160oC.
Ove godine, zahvaljujući mom drugu Boletu koji je vrsni poznavalac svih tezgi na Kalenić pijaci, imamo jaja sa belom ljuskom. Jaja su se baš naputovala...Beograd, Novi Sad, Sutomore. Usput se nisu polomila, pa su zaslužila da iz bele pređu u neke nežne pastelne boje.
Divno nam je ovde...
Šaljem
veeeliki morski pozdrav :) :) :)
blago tebiii na moruuu! :))
ReplyDeletekrasna ti ova jela, a bome i pisanice! :)
Hvala,Tamara. Stvarno je uzivancija ovde...
DeletePuno pozdrava
Uživajte zaista svojski,..uz ovako fino jelo,dobro maslinovo ulje,more i dobre ljude vjerujem da uživati nije težak posao...pusa vam leti do Sutomora!
ReplyDeleteHvatam je :) :) :) i uzvraćam.
DeleteTvoj post je pravi dozivljaj. Lijepa prica, a hrana tek, pa "zlatno ulje", bakin tanjir, pa tart... Prekrasno. Jaja su fantasticna, tako njezna u trendy bojama. Hvala za divan post i ugodan ostatak odmora.
ReplyDeleteHvala puno i drago mi je da si uživala. Veliki pozdrav :)
DeleteDivna priča i još lepše slike. Dodala si malo boje u ovaj tmuran dan kod nas. Imaš neku čarobnu moć, sve više verujem u to....
ReplyDeleteZnači, uživala si:) E, baš mi je drago podeliti morske boje sa tobom.
DeleteĆarobna moč, hm, ne bi bilo loše :)
Predivna priča, baš mi je drago da uživate! Btw, zadnja fotka mi je prekrasna :)
ReplyDeleteDrago mi je da ti se dopada fotka i da si uživala u priči.Puuuno pozdrava i radosti šaljem :)
DeletePrelepo, uzivaj te...POZDRAV
ReplyDeleteHvala i lep pozdrav :)
Delete...ajmee emila...prekrasno!!!...eto...i jaja su napokon dobila boju...divne, nježne pastelne boje, prekrasno ofarbanih jaja...:)
ReplyDelete...tart fantastičan!!...sadrži sve što volim...naravno da ću ga napraviti uskoro...:)
...onakve plehnate tanjuru moja majčica još uvijek ima...i moram reći da ih jako volim, iako su stari...jer me vraćaju u djetinjstvo... divna je ta salata sa rikulom i sirom...:)
...sve divne domaće namirnice...i naravno maslinovo ulje...obožavam maslinovo ulje, to je zaista zlatno ulje...i ja sam blagoslovljena s njime, imam domaće...nikad ne kupujem (jednom jesam jer mi je ponestalo, pa sam čekala svoje da mi pošalju iz Dalmacije...to je bilo prvi i zadnji put, nikad više neću kupiti maslinovo ulje u dućanu...)
...drago mi je mila da uživaš...
...ajme skoro zaboravih...prekrasan pogled na more...ma divota...!!! ( ...a ja slaba na more...nema ništa ljepšeg nego sa terase, pogledom se izgubiti u plavetnilu...ja krećem u moj mali morski raj u 5 mjesecu i jedva čekam...:).. )
...puse šaljem...:)
Drago mi je da si se prepustila mojoj priči :)
DeleteHej, pa sad je druga polovina aprila, znači jaaako si blizu svom morskom raju...
Hvala ti za ovko lep komentar, šaljem ti puno vedrine :)
Super... ti sjajna, ja ponosna!
ReplyDeleteOoo, hvala draga :) cmok
DeleteUživancija... super... uživajte i "punite baterije"...
ReplyDeleteDa znaš da mi je ovo jako trebalo, malo punjenja, i idemo dalje. Pozdrav tebi :)
Deletemajko mila, ja sam bez teksta!
ReplyDeleteKakve fotke, atmossfir i...oduševljeno te obožvam:):):)
:)))))))) Od sreće rastem kao kvasac :)
DeleteDa, da ništa kao domaće maslinovo ulje sa stabala u poynatom maslinjaku. Stavrno ima nečeg posebnog u tome.
ReplyDeleteTart je fantastičan....
Svidja mi se blog, tek sam ga otkrila :)
Hvala, drago mi je da si svratila :)
DeletePozdrav!
Prekrasno ! Uživajte jednako kao što sam i ja uživala u tvome postu ! Predivno more i odlična hrana, ne znam što bih prije salatu ili tart ! A ne bih imala ništa protiv da se i na mome Uskrsnom stolu nađu ova nježna, jako lijepo ofarbana jaja.
ReplyDeleteHvala B :)
DeleteDrago mi je da si uživala
Au... Blago vama! Predivne fotografije, ali i predivno mesto i hrana... Bas vam zavidim!!! Jako volim kako ti pises, ali to sam mozda vec i rekla... :)
ReplyDeleteBaš, baš, baš ti hvala, Miki :)
ReplyDeleteC..c...c... par dana me opravdano nema, a ti odeš na more bez mene.Doduše otvoreno more nije moje,moj deo je u zalivu. :)
ReplyDeleteFotke su prekrasne. I hrane i prirode. Baš sam uživala. :)
haha, pa morala sam malko da zbrišem ;)
ReplyDeleteZoka - zaliv - zezanje - zajedno :)
Ubaci negde i košenje. :) To me uvek dočeka kad odem na "odmor" :)
DeleteZoka - zaliv - zezanje - zajedno - zamoli komšije da srede to pre nego dođeš :)
DeleteEto, ubacila :)
Thanks for your comment, wish you a happy weekend!!
ReplyDeleteMany hugs, Ingrid
:)
Delete