Friday, September 21, 2012

Paradajz jedinac

Nakon dva meseca deca su se vratila sa mora, a prva stanica je uvek poseta baki i dedi. Baka nas je odmah pozvala da krenemo za njom u dvorište..."Dođite brzo, da vidite Milenin paradajz!"
Kakav sad paradajz? - pomislih, i kako to *Milenin*?
I onda se setim...Moja lepotuška je od gužve majskog poljoprivrednog sajma spasila rasad paradajza i lubenice. Lepo je svoju zamisao izložila dedi, a on prosledio baki da treba među cvećem !!! naći nešto mesta za mini povrtnjak. Baka se pitala gde da ga udene, a  Milena je potpuno verovala da će njena sadnja uroditi plodom.
I stvarno - narastao lep domaći paradajz, jedinac, blažen među ružama ( lubenice niko ne spominje, valjda nisu umele tu da se stisnu ). Lepo izgleda i osvaja ukusom. I miriše lepo, nekako kao pre, nekako toplo...kao moja baka i ja, kao Milena i njena baka...

Svi piljimo u njega kao da je nikao čarobni pasulj. U frižideru ga držimo odvojeno od onog sasvim običnog paradajza, da neko ne bi pomešao PRAVI i ONAJ, i spremamo male gozbe od njega. Znamo da se i to uskoro završava... Al´ samo do sledećeg proleća, kada ćemo posejati sačuvano seme.I tako mu nema kraja...


 Namaz od paradajza i badema

200g paradajza (mesnati deo) ili gotova pulpa iz konzerve
100g pečenih badema
1 čen belog luka
malo ljute papričice
peršunov list
kašičica maslinovog ulja
so, biber

Najbolje je koristiti gotovu pulpu iz konzerve, jer je optimalne gustine i ne mora se kuvati. Ako ne, onda mesnati deo paradajza iseckati na kockice i prokrčkati na malo maslinovog ulja da se ukuva i zgusne.
U blenderu prvo izmiksati pečene bademe, a zatim dodati kašu od paradajza, narendan čen belog luka, začine i sve opet u blenderu sjediniti. Ako je smesa suviše retka (što zavisi od vrste paradajza), dodati još mlevenih badema ( ili nekih semenki). Idealno uz grilovane tikvice i raženi beskvasni hleb :)
Uživajte!





Saturday, September 1, 2012

Kuc kuc

 To je trebao biti samo jedan blogodišnji, a nastao je kreativni vakuum...potpuni, celoletnji. I niko nije kriv... ni leto, ni ljudi, ni ja. Tako su se prosto zvezde izmešale i bacile me daleko, odakle je pogled bolji, ali meni nista nije bilo jasnije : } Pošto su moje misli bile u kaši, posegla sam za tuđim i pročitala ovog leta mnogo knjiga, i to onih dobrih starih klasika. Kao kad si jako gladan a ne znaš šta skuvati - odabereš pouzdane isprobane recepte.


*Izmešaš rotkve i romboide.
  Izmešaš note i piramide.
 Izmešaš leptire i gradove.
 I sportove i ručne radove.      I tropsko bilje. I stare Grke.      I lepo ne znaš šta ćes od muke.* M.Antić

Šta sam pametnije mogla, nego da sačekam da ta letnja fatamorgana prođe ? I prošla je. Odustala i nestala. Dobro je da nije bilo mnogo buke ni oko čega ; } Bubice dođu i prođu, al se izgleda duže zabavljaju kada ih povedeš na more.



I tako večeras poželeh da kucnem i uđem. Peče se hleb, sve miriše... Pijem crno vino, slušam muziku, sama sam...nije mogao biti bolji trenutak. Vratila sam se. I kući i sebi.


p.s. Ovaj jedinstveni osmeh : } ne znači da ja imam brkove nego mi tastatura ima besne gliste. A sad, odoh da posetim moje blogerske klasike, da me inspirišu svojim pričama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...